日本文化を英語で説明しよう しゃぶしゃぶ~What's Shabu-Shabu?~

日本文化を説明する時の
お役立ち英語ガイド

日本人にとって当たり前すぎて疑問にも思わないこと、外国人に聞かれて困ることありますよね? 留学したりすると会話には必ず自国の文化の話題が出てくるもの。でも起源や単語を調べて…、なんて結構大変な作業です。ここに日本食の「しゃぶしゃぶ」についてまとめてみたので、会話に役立ててみましょう。

しゃぶしゃぶってどんなもの?

What is shabu-shabu?

 

 極薄の牛肉を、専用のお鍋で沸騰しているだし汁に数秒くぐらせて、たれにつけて食べるのがしゃぶしゃぶです。向こう側が透けて見えると思うほど、牛肉は大変薄くスライスされているのですぐに肉に火が通ります。

Shabu-shabu is a Japanese dish where very thinly sliced beef is cooked in a traditional hot-pot full of boiling brot

h.The meat is cooked by gently dipping and waving it around in the broth with chopsticks. The beef is so thin you can almost see through it, so it cooks quickly and is ready to eat as soon as its color changes.

 

 中でも黒毛和牛などと呼ばれるしゃぶしゃぶ肉は高級品として知られ、霜が降りたような状態で脂肪が入った「霜降り肉」はとてもおいしいです。

Kuroge-wagyu”, highly marbled beef which comes from specially raised cattle, is especially popular for shabu-shabu course menus. This type of beef is known as “shimofuri” because the marbling almost looks like frost on the meat.


 たれは通常ゴマだれかポン酢です。同じお鍋に葉物野菜や豆腐も入れて、火が通ったらたれをつけていただきます。肉も野菜も食べ終わると締めにきしめんと呼ばれる平打ち麺をいただきます。

Goma-dare” (sesame sauce) and “ponzu” (soy sauce mixed with citrus vinegar) are the most popular sauces for shabu-shabu. You can also put vegetables and tofu in the pot and enjoy as well. Once all the beef and vegetables are eaten, the meal is finished by boiling flat noodles called “kishimen” in the remaining broth.

 

 日本では寿司、天ぷら、すきやきなどと並ぶ、ちょっと豪華な食事のひとつになり、お寿司屋のように、しゃぶしゃぶのレストランもあります。

Shabu-shabu is considered a special Japanese dish along with sushi, tempura and sukiyaki. In fact there are shabu-shabu restaurants just like there are sushi restaurants.

 

 しゃぶしゃぶは鍋にも特徴があります。鍋は真ん中に煙突状の筒があり、ドーナツ状になっています。これは、火力を維持するための炭の排気口としたことに所以しています。鍋本体の直径は30cmほどが一般的で、主に銅製です。

The pot used for shabu-shabu is also unique. It is actually doughnut shaped and there is a small chimney covering the center. This is traditionally used as a place to house hot coals for heating the broth. The pot is normally about 30cm in diameter and usually made of bronze.

 

 最近は牛肉の他にも、豚肉、鶏肉、新鮮な海鮮、主に蟹やふぐ、鯛など、しゃぶしゃぶと同じ調理法でいただくことも一般的になってきています。

Nowadays, pork, chicken and fresh seafood (mainly crab, abalone and snapper) are also becoming popular shabu-shabu ingredients.

 

 

 

ライタープロフィール●Yurika L Fabre

結婚して10年目を迎えたオーストラリア人の夫と、ハーフの子どもたちと都内在住。アメリカ留学やひとり縦断旅、オーストラリアでのワーキングホリデーや大学生生活、仕事を経て学んだ文化や言葉の違いの面白さについて発信している。

 

 

 

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