Dear B,

Editor
BRIDGETと友人達のLetterを管理するDear B,のEditor達。彼女達の目標は、多くの女の子をBRIDGETのように世界に飛び立たせること。
このエントリーをはてなブックマークに追加 LINEで送る
HOW TO
2014.05.02

チュニジアのユニークな名物料理
"タコのクスクス"

Houda From Tunisia

今回のレシピは、チュニジアのユニークな伝統料理「タコのクスクス」と「アイソトニックティー」。クスクスとは、パスタの原料と同じデュラム小麦を原料としたチュニジアの国民食。今回は、地中海料理らしい「タコのクスクス」をご紹介します。また、クスクスと一緒に楽しみたいのは、美容にも効果的な「アイソトニックティー」。それでは、Let’s Cooking!

 

◆Name of the dish

Couscous with octopus

 

◆料理名

タコのクスクス

 

「Couscous is Tunisia’s unofficial national dish. Originally Amazigh (Berber), the basic ingredient is semolina which is mixed with water and rolled, originally by hand, to make small grains of various grades.
There are many kind of couscous, the one with octopus has been one of my favorite dishes since I visited the Tunisian islet ‘Kerkeneh’ very famous by its octopus aquaculture, a wonderful taste of Tunisian cooking that exemplifies the uniqueness and deliciousness of the country's traditional cuisine.

Preparing and eating couscous is a ritual and a tradition that binds the generations together. We eat couscous mostly on Sunday with the full family , In the first day of the Muslim year, during weddings celebration.. . In many ways, couscous is to Tunisia what pasta is to Italy.」(by Houda)

 

「クスクスはチュニジアの非公式国民食です。ベルベル人を起源とし、基本的な材料はセモリアという様々な用途に使われる小穀物で、もともとは、水と合わせ手でこねてつくられました。クスクスにはいろいろな種類がありますが、タコの養殖で有名なチュニジアの小島ケルケナを訪れて以来、タコのクスクスはわたしのお気に入りの料理で、ユニークでおいしいチュニジアの伝統料理です。

クスクスは、世代を束ねるような儀式的、伝統的行事の際に調理されたり食べられたりしています。私達の多くはクスクスを日曜日に家族そろって楽しみます。また、イスラムの最初の日、結婚式などにも食べられます。いうなればチュニジア人にとってのクスクスはイタリア人にとってのパスタのようなものです」(フダ先生)

 

Couscous with octopus/タコのクスクス】

 

Cooking time 1 hour
440 kcal/person
<Nutritional value>
Omega 3 (DHA, EPA)
Vitamins B12/ B2 / B6 /A and C
Iron
Selenium.

 

調理時間 
440キロカロリー/1人あたり
<含まれる栄養>
オメガ3(DHA,EPA)
ビタミンB12/ B2 / B6 /A and C
鉄分
セレニウム

 

◆Ingredients(for 4 persons)

400 g octopus
1 tomato can
1 onion
3 cloves of garlic (or one tbsp)
1 tbsp harissa
4 tbsp olive oil
4 carrots
2 potatoes
2 green medium peppers
1 can of chickpeas
Salt
Pepper
Turmeric
300 g couscous
Warm water
Olive oil

 

◆材料(4人分

タコ 400g
トマト缶 1缶
玉ねぎ 1個
ニンニク 3かけもしくは大さじ1杯
ハリッサ※ペースト状の唐辛子の調味料 大さじ4杯
にんじん 4本
じゃがいも 2個
ピーマン 2個
ヒヨコマメ缶 1缶
コショウ
ターメリック
クスクス 300g
お湯
オリーブオイル

 

◆HOW to COOK /作り方

 

 1 Mix couscous with warm water.

クスクスとお湯を混ぜます。

 

 

2 Break up lumps with your hands.

固まりを手で砕きます。

 

 

3 Partially fill a large steamer pot (Ex. couscoussier) with 1-inch water. Bring water to simmer. Add couscous on the steamer.

大きなサイズの蒸し鍋(例えばクスクス専用鍋など)の下段に1インチ(25.4mm)の水を満たします。煮立たったら上段にクスクスを入れます。

 

 

4 Cook for at least 45 mins.

少なくとも45分調理してください。

 

 

5 Heat the olive oil in a pot or a wok , Add the onion and saute with chopped garlic until it becomes translucent.

鍋か中華鍋でオリーブオイルを熱し、玉ねぎを加え切り刻んだニンニクと一緒に透き通るまで炒めます。

 

 

6 Add the tomato paste, harissa, paprika, potatoes, chickpeas, garlic then cover with water (photo7 ).

トマトペースト、ハリッサ、パプリカ、ジャガイモ、ヒヨコマメ、ガーリックを加えたら、水で表面を覆います。

 

 

7 When boiling, add the pieces of octopus, salt and pepper, add turmeric and cook for thirty minutes until all ingredients are tender.

煮立ったら、タコを投入し、塩、こしょう、ターメリックを加えて、材料がすべて柔らかくなるまで30分ほど煮込みます。

 

 

8 Remove the couscous from the pot and transfer to the large bowl.

クスクスを鍋からあげ、大きなボールに移します。

 

 

9 Again, break up any clumps and sprinkle with the sauce of octopus.

再度かたまりをほぐし、タコを煮込んだソースをふりかけます。

 

 

10 Place the couscous on a platter, forming a hole in the middle of the couscous. Place octopus in the hole and top with vegetables.

クスクスを大皿に乗せ、クスクスの真ん中に穴をつくります。穴にタコを乗せ、野菜を上に飾ります。

 

 

 

◆Name of the dish
Isotonic Tea


◆料理名
アイソトニックティー

 

「Really quick to make and with easy to find ingredients. It contains lemon juice and also honey which is a natural sugar rich on calcium, iron, magnesium, potassium and zinc . With only 15 Kcal/ 250 ml, you can enjoy it without being afraid of reaching weight.」(by Houda)

 

「とっても手早く作れて、材料も簡単に見つけられます。レモンジュースとカルシウム、鉄、マグネシウム、カリウム、亜鉛が含まれ天然の甘みがたっぷりのはちみつをいれます。250mlでたったの15キロカロリーなので太ることを気にせず楽しめます」(フダ先生)

 

Isotonic Tea/アイソトニックティー】

 

◆Ingredients(for 1 liter)

1 liter of light infused tea (Earl grey, Green tea, Darjeeling …)
1 tablespoon lemon juice;
20g honey
A pinch of salt (about 1.2 g)

 

◆材料(1リットル分)

葉葉が染み込んだ紅茶 1リットル(アールグレイ、緑茶、ダージリン...)
レモンジュース 大さじ1杯
はちみつ 20グラム
ひとつまみの塩

 

◆HOW to COOK /作り方

 

1 Add a pinch of salt to the tea (around 1.2 gr).

ひとつまみの塩を紅茶にいれます(1.2グラム程度)

 

 

2 Then add 20 gr of honey and 1 tablespoon of lemon juice.

それから20グラムのはちみつと大さじ一杯のレモンジュースをいれます。

 

3 Mix all ingredients together.

材料を混ぜます

 

4 Cool down in a refrigerator.

冷蔵庫で冷やします

 

5 The drink should be consumed within 24 hours.

ドリンクは24時間以内に飲み切りましょう。

 

■プロフィール

Houda Sellami(フダ・セラミ)
チュニジアの首都チュニス生まれ。チュニジア人の旦那様と一緒に日本に移り、現在は横浜の病院で糖尿病の医師として働きながら、『Niki’s Kitchen』でチュニジア料理を教えている。栄養学に重きを置いた野菜たっぷりのヘルシーなレシピが得意。
●フダ先生の料理教室を体験できる『Niki’s Kitchen』はコチラ!

 

●関連記事

エジプトの定番コシャリ
ギリシャの伝統料理ラムのクレフティコ&サフランピラフ
アメリカのブルーチーズベーコンディップ
ベネズエラの国民食アパレ
オーストラリアのクリスマスクッキー
トルコの家庭料理カルヌヤルク
スペイン流仔牛の煮込み料理

構成・文/齋藤悦子(編集部)

チュニジアのユニークな名物料理"タコのクスクス"
ステキ♡と思ったら
いいね!してね